STEVEN GRAVES – ALL ALONE

Artiest info
Website
facebook

Info: Hemifran

“All Alone” is de titel van het in Santa Cruz opgenomen negende album van de Californische singer-songwriter Steven Graves die zijn carrière begon in 2010 met het debuutalbum “Make A New World”. Met meer dan twintig instrumentalisten die allemaal hun steentje hebben bijgedragen aan de opname van één van de dertien door hem gecomponeerde liedjes voor deze plaat. Daarbij vinden we enkele bekende namen zoals die van gitaristen Travis Cruse en Bill Walker en toetsenist Will McDougal. Ook de alom aanwezige en virtuoze Doug Pettibone, gekend van zijn werk bij o.a. Lucinda Williams, John Mayer, Marianne Faitfhfull en Norah Jones speelt op gitaar en pedal steel bij zes van deze nummers.

Voorafgaand aan de release van dit album werd er al een eerste single gelanceerd met de song “You’re The One” die u op de bijgaande video kunt beluisteren. De tweede audiovideo onderaan dit verhaal brengt u de soulvolle albumtiteltrack “All Alone”. Geopend wordt er echter met een vlotjes gespeelde countrysong “Lonely Night”, gevolgd door het op iets van John Fogerty lijkende “Love Conquers Fear”. Opvallend bij deze plaat van Steven Graves is de prominente aanwezigheid van een uitgebreide blazerssectie bestaande uit saxofoon, trombone en twee trompetten. Die koperblazers doen hun uiterste best in de nummers “Rita” (lijkt sterk op werk van ‘Los Lobos’), “All Alone”, “Always Here” en de opgewekte albumafsluiter “Good People” met een positieve boodschap over de meeste mensen op deze aardkloot.

Ook de vrouwelijke backing vocalisten Veronica McWoodson, Ariel Thiermann en Tammi Brown zetten hun beste beentje voor ter ondersteuning van de leadzangpartijen van Steven Graves. Wie dezer dagen ‘Californië’ hoort denkt ongetwijfeld aan de daar elk jaar weerkerende bosbranden die de mooie huizen en hun bevolking bedreigen. Steven Graves heeft er met “Fire” een soulvolle song over geschreven die we ook op dit album kunnen beluisteren. Daarnaast wordt het meest bezongen thema over de liefde ook hier niet over het hoofd gezien in liedjes als “Angel Came From Heaven” en “You’re The One”.

Dit album wordt opgedragen aan Frances Graves Reifschneider, de in 2020 overleden moeder van Steven die hij hier nog eens extra eert door het nummer “So Far Away” en de soulballad “Always Here”. Voor “I Can Be Free” gaat hij de wat steviger rockende toer op en het Hammondorgel aan het begin van de song “Rise Together” lijkt al meteen te willen aangeven dat we een emotionele R&B-song zullen te horen krijgen. De stem van Steven Graves lijkt volgens ons in een paar songs op die van de New Yorkse rocker Jesse Malin en in ander nummers herkennen we de stem van Israel Nash, een andere singer-songwriter die in Texas is geboren maar sinds 2006 vanuit New York City werkzaam is. Dat zijn volgens ons toch twee heel positieve referenties naar topartiesten in dit genre.

(valsam)
“For the recording of his 9th album since his career debut in 2010, the Californian singer-songwriter Steven Graves has been surrounded by almost twenty top musicians. They are contributing their skills on the thirteen tracks that vary from pop to rock to country and Americana. The variety in the themes of these songs are showing his ability to tell stories about love, life and social aspects.“ – www.rootstime.be